آهن قراضه
همانطور که گفته شد، آهن قراضه همان دورریزهای پروفیلهای پرکاربرد در صنایع مانند میلگرد، نبشی و تیرآهن است. آهنقراضهها برای استفاده مجدد و بازیافت به کارخانههای ذوبآهن مرجوع میشوند. در آنجا با کمک کورههای حرارتی، ذوب شده و به محصولات و شمشهای آهنی تبدیل میشوند.
معرفی انواع آهن قراضه
در حالت کلی آهن قراضه همان ضایعات آهن، فولاد یا ضایعات چدنی کم کربن هستند که هم چنان قابلیت استفاده مجدد را دارند. آهن قراضه در بازار فولاد به نام طلای صنعت فولاد معرفی میشود. تامین فلزات در صنایع گوناگون با بازیافت نمودن این ضایعات انجام میشود اما قبل از انجام هر کاری نیاز است تا این آهن قرضهها دستهبندی و درجهبندی شوند.
اجرای عملیات بازیافت و استفاده مجدد از آهنقراضهها در صنایع مختلف با کاهش تولید گازهای گلخانهای موجب حفاظت از محیط زیست میشود. علاوه بر این در کاهش هدر رفت منابع ملی و سرمایههای ارزشمند کشورمان نقش به سزایی خواهد داشت و از مصرف بیرویه مواد خام و سوختوساز انرژی نیز جلوگیری مینماید.
انواع آهن قراضه و کاربرد آن
با توجه به اینکه آهن قراضه از محصولات فولادی قابل بازیافت تهیه میشود و به دلیل تنوع بالا در محصولات فولادی، این محصول نیز در دستهبندیهای مختلف قرار داده میشود. میزان خالص بودن آهن به کار رفته در آهن قراضه، درجهبندی آن را مشخص مینماید. نحوه درجهبندی آهن قراضه توسط کارخانههای فولاد انجام میشود.
در دیدگاه مردم، آهن قراضه همان ضایعات به دست آمده پس از تخریب یک سازه ساختمانی یا بتنی است و دید خود را محدود به آهنآلات قدیمی و کهنه مینمایند. باید گفت که این نظریه اشتباه است و آهنقراضهها طبق درجهبندی در انواع مختلف دستهبندی میشوند. ابتدا درجهبندی قراضه و در ادامه انواع آهن قراضه را معرفی خواهیم کرد.
درجهبندی آهن قراضه
موارد زیر درجه بندی آهن قراضه هستند:
آهن قراضه با درجه ویژه
این نوع آهن قراضه که از تخریب سازههای ساختمانی به دست میآیند شامل میلگردهای توکار، پروفیل و لولههای تاسیساتی، تیرآهنهای موجود در ستونها و سقف، تکه نبشی، تکه ناودانی، انواع تسمههای آهنی ضخیم، ورقهای روغنی و سیاه فاقد زنگ زدگی و … است.
آهن قراضه با درجه سوپر ویژه
این نوع آهن قراضه در درجهبندیها دارای ارزش بالاتری نسبت به سایر درجهها است. قراضههای با ارزش بالاتر مانند تیرآهن، خرده میلگرد، نبشی، ناودانی و … را شامل میشود.
آهن قراضه درجه یک
در این نوع آهن قراضه مقدار زیادی از محصول نهایی را آهن تشکیل داده است و مقدار درصدی پایینتری را عناصری مانند مس، نیکل، سرب و … تشکیل میدهد. میلگرد کلافی، قوطیها و پروفیلها، انواع لوازم موتوری سبک و سنگین، شاسیهای خودرو، سروته شوفاژ و آبگرم کن و … در این دستهبندی از آهن قراضه قرار میگیرند.
آهن قراضه درجه دو
این آهنقراضهها نسبت به آهن قراضه درجه یک دارای درصد کمتری ( حدودا 3 درصد کمتر) از آهن هستند. بقیه حجم باقیمانده از آهن قراضه را عناصر و فلزات دیگر تشکیک دادهاند. قراضههایی مانند درب و پنجره آهنی، انواع توری، بدنه دوچرخه و موتور، میلگردهای کلاف شده، لولههای گالوانیزه و سبک، سیم جوش، تسمههای کلاف شده و … در درجهبندی نوع دو قرار میگیرند.
آهن قراضه درجه سه
نوعی دیگر از درجهبندی ضایعات آهنی یا آهن قراضه از نوع درجه سه است. میزان آهن در این محصول 92 درصد و باقیمانده آن را عناصر و فلزاتی مانند فسفر، مس، نیکل، سرب، روی و … تشکیل میدهند. مواردی که در این درجهبندی قرار میگیرند عبارتاند از ورقهای گالوانیزه استفاده شده و رنگ خورده، اگزوز خودرو، شلنگهای فشار قوی و … .
آهن قراضه با درجه آلیاژی
این درجهبندی شامل آهنآلاتی میشود که دارای عناصر فلزی مانند کروم، منگنز، نیکل و … هستند. این نوع با نام قراضههای آلیاژی در بازار شناخته میشوند. ویژگی این قراضهها مقاومت بالا در برابر حرارت و درجه سختی بیشتر است در نتیجه از میزان انعطافپذیری کمتری برخوردار هستند. فنرهای برش خورده، چرخدندهها،سیم بکسل خرد شده، تسمه فنر و … از جمله قراضههای آلیاژی موجود در بازار هستند.